Korps Mariniers Forum
https://www.korpsmariniersforum.nl/

Topmarinier in zwendel
https://www.korpsmariniersforum.nl/viewtopic.php?f=13&t=11542
Pagina 1 van 1

Auteur:  berkelo [ Wo 25 Jan 2017, 07:25 ]
Titel:  Topmarinier in zwendel

OPLICHTING

TERREURBESTRIJDER LOOG TEGEN ZIJN OUD- STRIJDMAKKERS VOOR GELD

Topmarinier in zwendel

Mariniers belazeren elkaar nooit. Daarom ligt de strafzaak van voormalig topmarinier Peter van O. - ooit de tweede man van antiterreureenheid DSI - zo extreem gevoelig. Met een smoes zou Van O. zijn makkers voor een halve ton hebben getild.

Van O. hoorde bij de speciale eenheid die in 1997 in voormalig Joegoslavië werd gedropt om twee oorlogsmisdadigers aan te houden. Met de razendsnelle operatie oogsten de mariniers internationale waardering. De loopbaan van Van O. ging erna crescendo. Met de spectaculaire actie als bagage leidde Van O. nieuwe collega’s op als stafofficier operaties. Hij schopte het tot luitenant-kolonel. Van O. werd plaatsvervangend hoofd van de Dienst Speciale Interventies (DSI), de Nederlandse antiterreureenheid.

Het is 2013 als collega’s en oud-dienstmaten de overste in paniek aan de telefoon krijgen. Van O. zegt dat Joegoslavische criminelen erachter zijn gekomen dat hij bij de aanhouding in hun thuisland betrokken is geweest. Ze dreigen zijn kinderen wat aan te doen als hij niet flink betaalt. Van O. vraagt zijn collega’s om hulp. Verschillende van hen geven bedragen van 5000 tot 10.000 euro.

Uiteindelijk loopt de officier volgens bronnen binnen het Korps Mariniers tegen een collega aan die het afpersingsverhaal niet gelooft. Een marinier die wordt lastiggevallen door criminelen, lost dat op een andere manier op, redeneert de collega. Hij is zo boos over het gebedel, dat hij samen met een collega verhaal gaat halen op het hoofdkwartier in Den Helder.

De twee zijn leeftijdsgenoten van één van de militairen die door Van O. zou zijn getild: de majoor b.d. Ingo Piepers. Hij was compagniescommandant van de mariniers in Sarajevo in 1995. Een van de twee melders maakte als kapitein deel uit van zijn eenheid. Piepers ontkent de oplichting niet. Hij wil er verder niet op reageren. „Ik hoop dat u dat begrijpt.” De twee boze officieren spreken in Den Helder met Richard Oppelaar, brigadegeneraal en op dat moment commandant van het Korps Mariniers. Er worden in 2014 twee aangiftes gedaan. Waarom het drie jaar moet duren voor er een rechtszaak komt, wil justitie niet zeggen. Volgens de Koninklijke Marine is er na berichten over niet integer handelen ’medio 2014’ een intern onderzoek gestart. Justitie bevestigt dat er zes slachtoffers zijn. In totaal werden ze voor 46.000 euro benadeeld. De oud-militair moet zich 8 mei verantwoorden voor de meervoudige militaire strafkamer in Arnhem. Zijn raadsman Geert-Jan Knoops bevestigt het verhaal op hoofdlijnen. „Wij zullen verweer voeren dat de aanklacht ten onrechte tegen hem is ingediend”, zegt de advocaat die reserveofficier is bij het korps. „Daarvoor hebben we goede argumenten. Het is een zaak die voor hem grote gevolgen heeft gehad. Op dit moment wil ik nog niet op details ingaan nu de zaak nog onder de rechter is en gevoelig ligt. Ook binnen het korps.”

De marine heeft geen aangifte gedaan tegen Van O. „omdat het gedragingen in de privésfeer betrof”, zegt woordvoerder Karen Loos. „Naar aanleiding van het interne onderzoek is betrokkene medio 2014 geschorst. Gelet op rechtspositionele maatregelen die hem boven het hoofd hingen, heeft hij ontslag genomen.”

De gedupeerden van Van O. zijn schadeloos gesteld. Dat gebeurde op een opvallende manier. Nadat ze hadden aangeklopt bij de marine schakelde de werkgever naar eigen zeggen de Stichting Sociaal Fonds Koninklijke Marine in. Een lief- een leedfonds voor marinemensen en hun eventuele nabestaanden. In ruil voor zijn bekentenis, verschafte het Van O. een lening.

Bron : De Telegraaf

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn UTC + 1 uur
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/