Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Ma 03 Aug 2020, 11:13Reageren op dit onderwerp  [ 8 berichten ] 
 Vrouwelijke Marinier laat ambities lopen 

Het spijt ons,

De overige 7 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Marinier
Marinier
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 897
Has thanked: 1207 times
Been thanked: 2253 times
Reageer met citaat
Bericht Vrouwelijke Marinier laat ambities lopen
Vrouwelijke marinier laat ambities lopen

De eerste vrouw die marinier wilde en kon worden, gaat haar droom niet waarmaken. Ze is gestopt met de opleiding. Vanwege een scheenblessure viel zij eerder dit jaar uit. Omdat de kwetsuur onvoldoende snel herstelt, heeft de aspirant besloten definitief te stoppen.

Bij het Korps Mariniers was slechts één vrouwelijke aspirant. Inmiddels heeft ze besloten alsnog te stoppen met de opleiding.
Omdat Defensie de eerste vrouw bij het Korps Mariniers in alle rust haar opleiding wilde laten volgen, werd vrijwel alles over haar angstvallig geheim gehouden. Inclusief haar leeftijd en voortgang. Haar progressie werd intern en door de hechte gemeenschap van oud-mariniers met argusogen gevolgd.

Er klonk vanuit deze hoek gemopper toen de vrouw vanwege blessureleed toestemming kreeg tijdelijk te stoppen met de opleiding. Het was volgens marinewoordvoerder Bernd Roelink de bedoeling dat ze na een tijdje rust weer verder zou gaan.
De problemen met haar schenen bleken alleen hardnekkiger dan ze hoopte”, zegt de overste. „Omdat ze de groep niet wil ophouden en door een verandering in haar thuissituatie die invloed heeft op haar motivatie, besloot ze afgelopen vrijdag te stoppen. Dat is in goede harmonie gegaan. Er is een goede kans dat ze bij Defensie blijft.”

Dat een vrouw aanspraak kon maken op een plek bij de Nederlandse zeesoldaten, gebeurde pas na veel discussie en weerstand vanuit het Korps Mariniers. De elite-eenheid was tot 1 januari vorig jaar niet toegankelijk voor vrouwen. Minister Hennis (Defensie) was één van de drijvende krachten achter het slechten van het mannenbolwerk.

De angst binnen het korps is en was dat een vrouw haar mannelijke collega’s te veel zou afleiden. En dat de zware toelatingseisen voor het korps zouden worden gematigd om maar vrouwen binnen te halen.

Bij de vloot is gemengd varen al sinds de vroege jaren tachtig gemeengoed. Alleen de onderzeeboten zijn nog aan mannen voorbehouden. Dit moet met de introductie van nieuwe boten over iets minder dan tien jaar verleden tijd zijn. De nieuwe generatie onderzeeërs die dan instroomt, krijgt extra natte cellen, zodat mannen en vrouwen hun eigen sanitair kunnen gebruiken.

Na de openstelling van het Korps Mariniers meldde zich een handjevol vrouwen. Geen kwam door de strenge keuring met bijbehorende fitheidstest heen. Het duurde een jaar voor er een kandidaat was die voldeed. In januari kon minister Bijleveld de Tweede Kamer melden dat een vrouwelijke rekruut was begonnen met de half jaar durende basisopleiding tot marinier.

Internationaal loopt Nederland niet voorop met het toelaten van vrouwen tot het Korps Mariniers. In de VS maken vrouwen al decennia deel uit van de mariniers. Wel werden gevechtsfuncties pas twee jaar terug opengesteld. Inmiddels zijn er in het veel grotere korps krap honderd vrouwelijke infanteristen en nog geen dozijn officieren.

Olof van Joolen Telegraaf


Ma 24 Sep 2018, 08:50
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 8 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten


U mag nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.