Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 27 Okt 2020, 00:00Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 De spooksteden van Task Force 55 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 22:15
Berichten: 3029
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 805 times
Been thanked: 2284 times
Reageer met citaat
Bericht De spooksteden van Task Force 55
Bijna overal waar we komen zien we de mensen wegtrekken. Het zijn spooksteden waar we binnentrekken”, zegt commandant Gijs terwijl we vanaf een berg de vallei inkijken. Een uur geleden is het vuurgevecht tussen de Taliban en Task Force 55 begonnen. Aan de overkant van de vallei zitten de Taliban. Vanuit de bergen vuren zij onder meer mortieren af. De bevolking beneden trekt massaal weg.

Als we na een paar uur de vallei in ingaan met een aantal Special Forces en Afghaanse politieagenten zien we wat Gijs bedoelt. Het ene na het andere huis is verlaten. Kinderlaarsjes liggen op de grond. Kleren hangen aan de waslijn. Een hond blaft als we aan komen lopen. Hij is als enige in een huis achtergebleven. Wakend, maar aan een touw vastgebonden. De Afghaanse agenten trappen deur na deur in. Genisten doorzoeken de woningen op wapens en munitie.

In één huis zit toch een oude man. Hij wordt meteen stevig ondervraagd door de jonge Afghaanse agenten over zijn familie: “Die zijn gevlucht naar het noorden. Ze waren bang”, zegt de man die ogenschijnlijk niet onder de indruk is van alle wapens die plotseling zijn erf opkomen. Hij is waarschijnlijk wel wat gewend. In zijn vallei is geen Afghaanse overheid, geen politie en leger. Hier is alleen de Taliban.

De sfeer verandert als de Afghaanse commandant arriveert. Deze ervaren agent weet de juiste toon aan te slaan. Hij komt het erf op en noemt de oude man ‘kaka’ oftewel oom. Daarmee toont de commandant respect voor de oudere man. De oude man vertelt dat de Taliban naar de huizen van de inwoners van de vallei komen om eten en slaapplaatsen op te eisen. De bevolking kan er niets tegen inbrengen. De Taliban en angst regeren.

“Eén haar van u is beter dan vijf Talibanstrijders”, zegt de oude man waarna de politiecommandant zijn duim opsteekt naar de Nederlanders. Deze man is zeker geen Taliban, vindt de commandant. De Nederlanders blijven argwanend. “U hoeft niet bang te zijn voor ons. U bent een oudere man die met respect behandeld moet worden. Wij hebben allemaal vaders zoals u,” zegt de commandant.

Na een nacht in de vallei is het beeld de volgende dag hetzelfde. De bevolking is weg en wacht waarschijnlijk tot de Nederlanders zijn vertrokken en het leven weer ‘normaal’ wordt. Dit is een verkenningsoperatie van de Nederlandse elite-eenheden, maar de bevolking laat zich niet zien. In het gebied waar we zijn, zijn verschillende huizen door inlichtingendiensten aangewezen als mogelijke Talibanoorden. We gaan één zo’n huis binnen, maar op een paar oude geweren na wordt er niets gevonden.

De vraag is natuurlijk wat operaties als deze opleveren als er elke keer spooksteden worden aangetroffen. Alle informatie van elke operatie wordt doorgegeven aan de sectie Inlichtingen die er dan mee aan de slag kan. In het gebied waar we zijn zou een verdedingslinie van de Taliban aanwezig zijn. Dat was de informatie vooraf en die klopt in ieder geval. Nog voordat de Nederlanders in de vallei zijn wordt er geschoten. Er is sprake van enige vorm van organisatie bij de Taliban. Zo veel is ook duidelijk.

De waarnemers van de strijders in de bergen geven accurate gegevens door. De mortieren die de Taliban afschieten geven aan dat ze hier zwaardere wapens hebben waarmee ze goed overweg kunnen (één mortier landt op slechts honderd meter van een aantal Nederlanders). Al dat soort informatie is van belang om de regio in kaart te brengen.

Eerder zijn Australische SF’ers in de buurt geweest en hebben hun informatie bij elkaar gesprokkeld. Al die informatiestroompjes worden naast elkaar gelegd en geanalyseerd. Zo krijgen de coalitietroepen en hun Afghaanse bondgenoten een beter beeld van een bepaalde regio. In dit geval is dat van groot belang, omdat de vallei waar we zijn dichtbij een belangrijke weg naar Uruzgan ligt waar konvooien geregeld worden aangevallen door de Taliban.

Wat het ook heeft ‘opgeleverd’ is dat een aantal Talibanstrijders is gedood. Drie strijders kwamen om door een hellfire-raket die door een onbemand toestel werd afgevuurd; waarschijnlijk kwamen nog eens zes strijders om in een huis van waaruit zij op de Nederlanders schoten. De verdedigingslinie van de Taliban is er nog, maar is mogelijk verzwakt. Tenzij zij natuurlijk in staat zijn om de omgekomen strijders snel te vervangen.

Na een aantal dagen in en rond de vallei zit deze operatie er op. Task Force 55 gaat terug naar Kamp Holland. En dan valt er toch nog een gewonde: een Afghaanse agent op een motor ziet een bocht niet en wordt meters verderop tussen de keien gevonden. Hij ligt een tijdje wezenloos op de grond en iedereen vreest het ergste. Maar na een paar minuten staat hij op, veegt het bloed van zijn benen en handen en doet alsof er niks aan de hand is. Gijs komt er bij en grijnst: “Volgens mij heb je alles meegemaakt wat Afghanistan te bieden heeft. Mortieren die vlakbij inslaan, een vuurgevecht, spooksteden en nu ook nog een verkeersongeluk”.


Do 11 Nov 2010, 22:44
Profiel WWW
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum

Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.