Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Za 23 Feb 2019, 22:06Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 71 berichten ] 
 Bronzen Kruis -- Mariniers 

Het spijt ons,

De overige 70 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 3120
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1760 times
National Flag: Netherlands
Bericht Bronzen Kruis -- Mariniers
Afbeelding

Bronzen Kruis

Kapitein der mariniers Christiaan Dwarshuis - Afghanistan

uitreiking: het Bronzen Kruis

Overweging Koninklijk Besluit
“Zijn moedig en beleidvol optreden tegenover de vijand waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.

Kapitein Dwarshuis voerde in Afghanistan maandenlang onder fysiek en operationeel zeer zware omstandigheden het commando over Forward Operating Base Khyber. Hier was hij als commandant van een Operational Mentor and Liaison Team verantwoordelijk voor begeleiding van een eenheid van het Afghaanse nationale leger. In deze periode nam kapitein Dwarshuis deel aan meerdere gevechtsacties, hierbij steeds blijk gevend van moed, besluitvaardigheid en voorbeeldig en onbaatzuchtig leiderschap. Dit toonde kapitein Dwarshuis in het bijzonder tijdens 2 gevechten.

Op 21 januari 2008 zette de vijand een aanval in op de basis Khyber. Hierbij raakte een Afghaanse militair gewond. Kapitein Dwarshuis verliet hierop de relatieve veiligheid die de basis bood om een Afghaanse eenheid die zich buiten het kamp bevond, te hulp te komen. Om de gewonde militair in veiligheid te brengen, zuiverde hij samen met een marinier zelf een nabijgelegen nederzetting. De gewonde militair kon hierdoor in veiligheid worden gebracht en later door een helikopter worden geëvacueerd voor verdere medische behandeling.

Op 21 februari 2008 stuitte de Afghaanse eenheid die hij begeleidde op de vijand. In het hevige gevecht dat uitbrak, kon het voorste deel van de eenheid zich niet meer verplaatsen vanwege hevig vijandelijk vuur. Hierdoor dreigde deze groep afgesneden te worden van de eigen troepen. Kapitein Dwarshuis heeft onder zwaar geweer- en granaatvuur ruim 75 meter overbrugd en zelfstandig een nabijgelegen nederzetting gezuiverd om de eenheid te hulp te komen. Ter plekke aangekomen, nam hij de evacuatie ter hand van een gewonde Afghaanse militair, zag hij toe op verdere effectieve bestrijding van de vijand en bracht hij met zijn granaatwerper onderdrukkingsvuur uit, waardoor de gewonde militair veilig geëvacueerd kon worden. Hiervoor moest hij zich blootstellen aan direct vijandelijk vuur vanuit drie verschillende posities. Daarna heeft hij drie Afghaanse militairen, die onder direct vijandelijk vuur in een ondiepe greppel lagen, uit hun benarde positie getrokken en in veiligheid gebracht.

Door zijn veelvuldig getoonde moed, leiderschap en beleidvol optreden, strekte hij niet alleen zijn eenheid tot voorbeeld, maar dreef hij hen ook aan tot grote prestaties en heeft hij verdere ernstige verliezen aan eigen zijde voorkomen.”

Het persoonlijke verhaal
In de Operational Mentor and Liaison Teams werkten de mariniers in teams samen met militairen van het Afghaanse nationale leger (Afghan National Army - ANA).

“We zaten onder zeer primitieve omstandigheden in een forward operating base. Met zijn zessen begeleidden we veertig Afghaanse militairen tijdens hun operaties en inzet. Zij waren net uit de opleiding en hun militaire ervaringen waren nog zeer beperkt. Mensenkennis en durf is belangrijk. De Afghaanse militairen gaan voor je door het vuur, maar alleen als ze zeker weten dat jij dat ook voor hen doet.”

Op 21 januari 2008 zette de vijand een aanval in op de basis.

“Een ANA-patrouille was net buiten de poort om in de rivier water te halen. Ineens hoorden we schoten en sloegen de kogels in de muur van ons kamp. De Afghaanse patrouille was in een hinderlaag gelopen. Eén van de Afghaanse militairen was gewond geraakt en teruggebracht naar de basis. Ik verliet samen met marinier Punt de relatieve veiligheid van de basis om een gebied bij de basis te zuiveren en te beveiligen. Hierdoor kon de gewonde Afghaanse militair en ook nog een gewonde burger snel worden opgehaald met een helikopter. Op zo’n moment merk je dat de training ‘kicks in’. Training en oefening is absolute noodzaak. Mijn teamleden wisten exact wat ze moesten doen, stonden direct op de juiste positie en alles liep zoals we voorgeoefend hadden. Hierdoor kon ik met samen met marinier Punt onze klus klaren.”


Vr 12 Nov 2010, 09:46
Profiel Privébericht versturen E-mail WWW
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 71 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.