Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Wo 22 Mei 2019, 03:44Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 9 berichten ] 
 Militaire Willems-Orde -- Mariniers 

Het spijt ons,

De overige 8 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 22:15
Berichten: 2936
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 718 times
Been thanked: 1816 times
National Flag: Netherlands
Bericht Militaire Willems-Orde -- Mariniers
Afbeelding
Militaire Willems-Orde

Korporaal der mariniers Hakkenberg

In 1951 werd Giovanni Narcis Hakkenberg, korporaal der mariniers, tot ridder der Militaire Willems-Orde geslagen. Hij bevond zich op dat moment te Curacao. In zijn jeugd in Soerabaja had hij vele verhalen gehoord over moedige militairen die later werden beloond met De Willem. Nu was het zijn beurt.

Politionele actie

Hakkenberg had in 1951 al een veelbewogen leven achter de rug. Hij was op 17-jarige leeftijd als lichtmatroos aangenomen in de marinekazerne Goebeng te Soerabaja. Op 27 en 28 februari 1942 nam hij met de Hr.Ms. Kortenaer deel aan de slag in de Javazee. Zijn schip werd getorpedeerd. Hakkenberg behoorde tot de overlevenden en keerde terug naar Soerabaja. Daar werd hij na de Japanse inval krijgsgevangen gemaakt. Drie zware jaren volgden. Na de Japanse capitulatie vroeg hij overplaatsing naar de veiligheidsdienst van de mariniersbrigade. Het was een chaotische periode van demarcatielijnen, infiltratiepogingen, guerrilla en contraguerrilla. Hakkenberg bevond zich sinds maart 1948 te Loemadjang in Oost-Java. Hij was detachementcommandant in de rang van tijdelijk sergeant der mariniers en voelde zich als een vis in het water. Hij sprak de taal, kende de gebruiken en was als geen ander in staat de geluiden van de omgeving en de gevoelens van de kampongbewoners te duiden. Gedreven door een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en liefde voor het land probeerde Hakkenberg de rust en orde in zijn gebied te herstellen. Hij bond een bijna persoonlijke strijd aan met de bendes en guerrillastrijders en zag erop toe dat de Nederlandse militairen de bevolking goed behandelden.

Legendarische arrestaties

Het liefst ging Hakkenberg alleen op pad. Dan kon hij zelf onderhandelen met de kamponghoofden, inlichtingen inwinnen bij zijn talrijke informanten en bendeleiders vermanend toespreken of arresteren. Zelfverzekerd was zijn optreden zeker, maar onbezonnen was het nooit. Hij leek bovendien begiftigd met een bovennatuurlijk gevoel voor het juiste moment. Angst leek Hakkenberg niet te kennen. Slechts eenmaal sloeg hem de schrik om het hart. Dat was op 25 oktober 1948 toen hij met enkele hulpkrachten een in de kampong Djakarta geïnfiltreerde TNI-groep wilde overrompelen. Hij had op een man of vijf gerekend. Het bleken er veertig te zijn. Met de nodige bluf wist hij de actie alsnog tot een goed einde te brengen. Hakkenbergs faam was sindsdien gevestigd. Zijn collegas keken nauwelijks meer op van zijn vaak nachtelijke avonturen en legendarische arrestaties. Vijf van dergelijke acties somt het Koninklijk besluit van zijn benoeming tot Ridder der Militaire Willems-Orde op. Het is niet meer dan een bloemlezing. Eind 1949 kwam er een einde aan een in alle opzichten bewogen periode. Hakkenberg vertrok naar Nederland, waar hij carrière maakte bij het Korps mariniers. Hij verbleef geruime tijd in Nieuw-Guinea. Als luitenant ter zee van Vakdiensten der tweede klasse oudste categorie verliet hij in 1974 de dienst.

Giovanni Hakkenberg Overleden 15-02-2013 viewtopic.php?f=16&t=3892


Vr 12 Nov 2010, 00:33
Profiel Privébericht versturen WWW
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 9 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.