Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Zo 16 Dec 2018, 00:15Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 45 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende
 Kruis van Verdienste -- Mariniers 
Auteur Bericht
Bericht Kruis van Verdienste -- Mariniers
Afbeelding
Kruis van Verdienste

Sergeant-majoor der mariniers Erik - Bosnië 1997


Kruis van Verdienste in Zilver

Operatie Amber Star in 1997, Toen pakten een groep mariniers BBE aangevuld met commando’s de twee van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Kroaten Anton Furundzija en Vlatko Kupreskic in Vitez (midden-Bosnië) op om hen naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag te brengen.


Tijdens de actie opende Kupreskic het vuur. Erik O., die werd geraakt op zijn wapen, schoot Kupreskic daarop neer.

Dankbaar

De Bosnische Kroaat was ernstig gewond en Erik O. bood hem eerste hulp, waar Kupreskic hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor is, ondanks dat hij zijn arrestatie onrechtmatig vindt. Kupreskic zei hij dat Erik O. zijn leven heeft gered.

Onderscheiding

De Nederlandse marinier kreeg voor zijn optreden het Kruis van Verdienste in Zilver, een koninklijke onderscheiding voor militairen. Als Erik O. niet had geschoten, waren hij en andere mariniers gesneuveld en was de actie mislukt, zegt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve.


Vr 12 Nov 2010, 12:44
Bericht Sergeant-majoor der mariniers Patrick - Afghanistan 2007
Afbeelding
Kruis van Verdienste


uitreiking: het Kruis van Verdienste

Overweging Koninklijk Besluit

"Zijn moedig en beleidvol optreden tijdens diverse vijandelijke vuurgevechten waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.

Rond de kerstdagen van 2007 diende de toenmalig tijdelijk sergeant-majoor Patrick als compagniesmentor van een Afghaanse legereenheid bij het Operational Mentor and Liaison Teamin de omgeving van Deh Rawod. In die periode raakte hij met zijn eenheid veelvuldig betrokken bij gevechtscontacten met de vijand. Hierbij toonde sergeant-majoor Patrick iedere keer voorbeeldig leiderschap, groot vakmanschap en fysieke en morele moed.

Op 16 december 2007 liep hij in de omgeving van Deh Rawod voorop in een verkenningspatrouille van het Afghaanse nationale leger. De patrouille maakte onderdeel uit van een grotere operatie en had tot doel de vijand in het gebied te lokaliseren. Al snel liep de eenheid in een hinderlaag. Door het doortastende en moedige optreden van sergeant-majoor Patrick, wist de eenheid zonder verliezen, maar met vitale informatie terug te keren bij de Battlegroup.

Onmiddellijk bood hij aan om met zijn eenheid deel te nemen aan een geplande tegenaanval. Tijdens deze operatie wisselden de vuurgevechten met de vijand zich in hoog tempo af. Hierbij ging sergeant-majoor Patrick zijn eenheid keer op keer voor, onder meer door als eerste een brandende nederzetting binnen te gaan van waaruit de vijand kort tevoren de eenheid onder vuur had genomen.

Op 27 december 2007 opende de vijand bij dageraad een aanval op de patrouillebasis Volendam. Het snelle en adequate optreden van sergeant-majoor Patrick en zijn eenheid droeg er in belangrijke mate aan bij dat de aanval werd afgeslagen. ’s Middags voerde sergeant-majoor Patrick een brugverkenning uit. Hierbij werd een luitenant van de Afghaanse legereenheid, waarover hij het mentorschap voerde, door een schot van een vijandelijke sluipschutter in het hoofd getroffen. Sergeant-majoor Patrick stond naast hem.

In de daarop volgende uren organiseerde hij de evacuatie van de gewonde officier en stuurde de eenheid verder aan in het gevecht. Het schot bleek later dodelijk. Daags erna ging hij weer voorwaarts met zijn eenheid, waardoor het vertrouwen van de aangeslagen militairen weer herstelde. Sergeant-majoor Patrick dwong door zijn optreden groot respect af. Niet in de laatste plaats van de Afghaanse militairen over wie hij het mentorschap voerde.

Het moedige en beleidvolle optreden van sergeant-majoor Patrick bij veelvuldige gevechtsacties, heeft verdere verliezen aan eigen zijde voorkomen en bijgedragen aan het heroveren op de vijand van de omgeving van Deh Rawod.”

Het persoonlijke verhaal

“Met kerst 2007 zat ik in kamp Volendam, ten noorden van Deh Rahwod. We zouden in dat gebied onze aanwezigheid laten zien. De genisten (militaire bouwkundigen) waren op pad om een brug over een brede beek te bouwen zodat het gebied verder ontsloten kon worden. De compagniescommandant was net weg, toen ons kamp ineens hevig onder vuur werd genomen. Omdat niemand iets ondernam, heb ik zelf maar het initiatief genomen. We hebben onze MB's in stelling gezet om de quala waar het vijandige vuur vandaan kwam, onder vuur te kunnen nemen. Hierna stopte het schieten.”

Na deze actie werd besloten actief op zoek te gaan naar de vijand. Militairen kamden een green zone uit en stuitten uiteindelijk op een quala waar ze al eerder geweest waren.

“Het is niet wenselijk om 2 keer eenzelfde gebouw binnen te gaan. Er kunnen dan overal boobytraps liggen. Veel keus was er echter niet en de compagnie besloot om hier toch de vuurbasis op te zetten. Ik stond samen met een Afghaanse luitenant van de ANA (Afghan National Army) een plan te bedenken toen hij ineens door het hoofd werd geschoten. Dit was een grote schok, want hij was een zeer gerespecteerd leider. Ik ging gelijk vuur geven, gewondenvervoer aanvragen en het peloton leiden. Ik liep overal rond te rennen om met handen en voeten alles te coördineren, terwijl we constant onder vuur lagen.

Uiteindelijk kwam het Operational Mentor and Liaison Team terug in kamp Volendam. De schok van het overlijden van deze charismatische leider van het ANA en de tegenslagen tijdens de actie lieten een diepe indruk achter en niet alleen op de Afghaanse militairen.”


Vr 12 Nov 2010, 12:48
Bericht Korporaal der mariniers Marco Eerhart - Afghanistan 2008
Afbeelding
Kruis van Verdienste


uitreiking: het Kruis van Verdienste

Overweging Koninklijk Besluit

“Zijn moedig en beleidvol optreden onder vijandelijk vuur waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.

Op 21 februari 2008 maakte korporaal Eerhart als opvolgend teamleider van een Operational Mentor and Liaison Team deel uit van een Afghaanse legerpatrouille in de omgeving van Kakarak. Doel van de patrouille was om de eventueel aanwezige vijand te ontdekken en te bestrijden en wapenopslagplaatsen te ontmantelen. Al snel stuitte de patrouille op de vijand en brak er een hevig vuurgevecht uit, waarbij de vijand duidelijk in het voordeel was. Vanwege het hevige vijandelijke vuur raakte in de voorste eenheid een Afghaanse militair gewond en de betreffende eenheid kon zich niet meer verplaatsen.

Korporaal Eerhart toonde zich initiatiefrijk en moedig door de leiding te nemen over 20 Afghaanse militairen om met hen de voorste eenheid te ondersteunen. Doordat de patrouille de vijand onder vuur nam, kon de gewond geraakte militair worden geëvacueerd en kon de eenheid wegkomen uit haar benarde positie. Hoewel hij zelf vanuit meerdere richtingen onder vuur werd genomen, droeg korporaal Eerhart met een mitrailleur van een Afghaanse militair eigenhandig bij aan het dekkingsvuur van de patrouille.

Tijdens veel andere vuurgevechten met de vijand toonde hij steeds overwogen leiderschap, goed initiatief en fysieke en morele moed. Mede door het optreden van korporaal Eerhart zijn verdere verliezen aan eigen zijde voorkomen en kon de vijand het gebied niet verder binnendringen.”

Het persoonlijke verhaal

Op 21 februari 2008 maakte korporaal van de mariniers Marco Eerhart als opvolgend teamleider van een Operational Mentor and Liaison Team deel uit van een Afghaanse legerpatrouille in de omgeving van Kakarak. Hier waren al een tijd geen patrouilles meer geweest en vanuit dit gebied werden ISAF-eenheden regelmatig beschoten. Het gebied lag vol met bermbommen en was alleen toegankelijk voor voetpatrouilles.

“Als we op pad gingen, waren we altijd voorbereid op het ergste scenario. In de omgeving van Kakarak wilden we de Taliban aanpakken. We hadden een aanvalsplan in elkaar gezet en gingen een patrouille uitvoeren. Dat het gevaar evident was, bleek al uit het feit dat de ANA-militairen, in tegenstelling tot bij zoveel andere patrouilles, zich zwaar bewapenden en zonder discussie bereid waren extra veel munitie mee te nemen. Een tweede indicatie dat er iets op handen was, was dat de vrouwen en kinderen uit het gebied wegtrokken.

Onze patrouille verschanste zich in een grote quala, maar keek tegen een kleiner huisje aan waardoor het zicht op het voorterrein belemmerd werd. Op het moment dat een deel van de patrouille naar voren bewoog en om het huisje trok, werd van enkele tientallen meters het vuur op hen geopend. Eén man werd in zijn been geraakt. Iedereen dook op de grond en in een greppeltje. De achterblijvers in de grote quala werden direct gealarmeerd en gaven de voorste mannen vanaf het dak dekkingsvuur, zodat zij zich konden terugtrekken in het kleine huisje.

Omdat het vijandelijk vuur zo hevig was, kon de voorste groep zich niet uit hun huisje terugtrekken. Daarop ramde een van de mariniers een enorm gat in de muur van de grote quala, zodat de mannen zich alsnog in de kortste richting uit de vuurlinie terug konden trekken. Ik probeerde mijn collega’s in het voorterrein zo goed mogelijk dekkingsvuur te geven en moest ook de 20 Afghaanse militairen aansturen die bij mij waren. Een van hen raakte de controle over zijn mitrailleur kwijt. Zijn kogels sloegen in de muur recht achter ons in, daarom nam ik de mitrailleur maar van hem over.

Hoewel ik eerdere uitzendingen in Kosovo en Irak heb gedaan en het daar ook niet altijd rustig was, was deze gevechtsactie wel het hoogtepunt van wat ik aan vijandelijk vuur heb meegemaakt. Het heeft me veel over mezelf geleerd, over hoe ik reageer in dit soort situaties.”


Vr 12 Nov 2010, 12:49
Bericht Luitenant der mariniers Jurjen Abma - Afghanistan 2008
Afbeelding
Kruis van Verdiensteuitreiking: het Kruis van Verdienste

Overweging Koninklijk Besluit
"Zijn moedig en beleidvol optreden tijdens diverse vijandelijke vuurgevechten waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.

Op 21 februari 2008 voerde luitenant Abma als mentor bij het Operational Mentor and Liaison Team ter ondersteuning van een Afghaanse legereenheid, een gecombineerde voetpatrouille uit in de omgeving van Kakarak. Doel van de patrouille was zichtbare aanwezigheid voor de bevolking en het eventueel onderkennen en bestrijden van vijandelijke eenheden. Al snel liep de eenheid in een zware hinderlaag. Hierbij kwam de relatief onervaren voorste Afghaanse eenheid onder zulk zwaar direct vuur te liggen, dat zij zich niet meer konden verplaatsen. In het gevecht raakte een Afghaanse militair gewond. Door het heiige zicht konden de pantservoertuigen van de eigen troepen, die in de omgeving op hoger gelegen terreindelen stonden opgesteld, geen gericht ondersteuningsvuur bieden.

Hierop trotseerde luitenant Abma direct vijandelijk vuur en verplaatste zich naar een nabijgelegen nederzetting. Hij zuiverde eigenhandig deze nederzetting en zag toe op de afvoer van een gewonde militair naar deze relatief veilige positie. Hier kon de militair geneeskundige hulp ontvangen en worden gestabiliseerd. Onder vijandelijk vuur droeg luitenant Abma zorg voor verdere afvoer van de gewonde militair en twee van zijn collega’s naar een nabijgelegen positie van eigen troepen. Deze actie had een goede uitwerking op de overige Afghaanse militairen die nog steeds onder vijandelijk vuur lagen. Zij vatten weer moed en konden zich later bij de eigen troepen aansluiten. Hierna heeft luitenant Abma het vuurgevecht beslist door op geïmproviseerde wijze jachtvliegtuigen naar de vijand te leiden.

Tijdens het hiervoor beschreven vijandcontact en bij vele andere gevechtssituaties, gaf luitenant Abma steeds blijk van morele en fysieke moed, voorbeeldig leiderschap en beleidvol optreden. Hierdoor heeft hij verdere verliezen aan eigen zijde voorkomen en het vertrouwen van het Afghaanse nationale leger in de coalitietroepen bestendigd en verdiept.”

Het persoonlijke verhaal

“We gingen een gebied in waar al enige tijd geen ISAF-eenheid meer was geweest. Op een bepaald moment ging ik samen met militairen van het Afghaanse nationale leger (Afghan National Army, ANA) een gebouw inspecteren. Van nog geen tientallen meters afstand werden we opeens met heftig mitrailleurvuur beschoten. Ik drukte meteen 2 Afghaanse militairen een greppel in en probeerde zelf om het gebouw heen te lopen om te kijken of twee andere ANA-soldaten ongedeerd waren. Ik zag dat een van hen gewond was, maar door het hevige geweervuur kon ik absoluut niet bij hem komen en riep dat hij moest blijven liggen. Ik trok het gebouw in om het te zuiveren. Door het dekkingsvuur van de rest van mijn eenheid, konden de andere ANA-militairen ook het gebouw bereiken en zich verschansen. Uiteindelijk kon de hele groep met de gewonde ANA zich via een gat in de muur terugtrekken naar de rest van de eenheid.

Het vuurgevecht met de Taliban ging al die tijd gewoon door. Aangekomen in de quala waar de rest van de eenheid zat, heb ik luchtsteun aangevraagd. Toen we wisten dat we steun zouden krijgen, hebben we eerst alle ramen uit de quala geslagen omdat het glas ons zou kunnen verwonden, want dit was een duidelijke danger close-situatie. Op nog geen 125 meter sloegen de bommen in.”

Door de chaos die er bij de Taliban ontstond, kon de patrouille van Abma zich veilig terugtrekken en aansluiten bij de eigen troepen een paar honderd meter terug in de groene zone. Na een korte reorganisatie vertrok de patrouille weer naar de gebombardeerde locatie om een inventarisatie te maken.

“We namen stelling in om te zien welke schade er was. Hier troffen wij naast resten van wapens en raketten ook een aantal vrouwen en kinderen verstopt in een kleine bunker. Onze medic controleerde hen. Gelukkig waren zij ongeschonden gebleven. Door direct terug te keren naar zo’n plek en zelf de schade op te nemen, maakten we meteen een statement naar de Taliban. Dat zegt wel iets over het functioneren van onze eenheid.”


Vr 12 Nov 2010, 12:50
Bericht Marinier Tweede Klas ZM Bellekom, L.A.
Afbeelding
Kruis van Verdienste

Marinier Tweede Klas ZM Bellekom, L.A.

23 Mei 1962

NIEUW-GUINEA-GEVECHTSACTIES NABIJ KAMPONG WERSAR-GEWONDE MARINIER OP BEHEERSTE EN KUNDIGE WIJZE HULP VERLEEND


Vr 12 Nov 2010, 12:59
Bericht Adspirant Reserve Officier der Mariniers Besancon, G.
Afbeelding
Kruis van Verdienste

Adspirant Reserve Officier der Mariniers Besancon, G.

ENGELANDVAARDER

VOORBEREIDEN EN UITVOEREN PLAN TOT ONTSNAPPING UIT BEZET NEDERLAND EN NA VELE MOEILIJKHEDEN ENGELAND BEREIKT


Vr 12 Nov 2010, 13:00
Bericht Adspirant Reserve Officier der Mariniers Bierman, A.
Afbeelding
Kruis van Verdienste

Adspirant Reserve Officier der Mariniers Bierman, A.

ENGELANDVAARDER

VOORBEREIDEN EN UITVOEREN PLAN TOT ONTSNAPPING UIT BEZET NEDERLAND EN NA VELE MOEILIJKHEDEN ENGELAND BEREIKT


Vr 12 Nov 2010, 13:01
Bericht Marinier Tweede Klas ZM Boers, F.
Afbeelding
Kruis van Verdienste

Marinier Tweede Klas ZM Boers, F.

24 Jan 1949

OOST-JAVA-NGIMBANG-HINDERLAAG / REDDEN VAN EEN GEWONDE UIT EEN BRANDENDE TRUCK


Vr 12 Nov 2010, 13:02
Bericht Adspirant Reserve Officier der Mariniers Born, A.A.M.
Afbeelding
Kruis van Verdienste

Adspirant Reserve Officier der Mariniers Born, A.A.M.

ENGELANDVAARDER

VOORBEREIDEN EN UITVOEREN PLAN TOT ONTSNAPPING UIT BEZET NEDERLAND EN NA VELE MOEILIJKHEDEN ENGELAND BEREIKT


Vr 12 Nov 2010, 13:03
Bericht Marinier Tweede Klas Bossche, L.J. Van Den
Afbeelding
Kruis van Verdienste

Marinier Tweede Klas Bossche, L.J. Van Den


ENGELANDVAARDER

VOORBEREIDEN EN UITVOEREN PLAN TOT ONTSNAPPING UIT BEZET NEDERLAND EN NA VELE MOEILIJKHEDEN ENGELAND BEREIKT


Vr 12 Nov 2010, 13:04
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 45 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.