Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Zo 17 Feb 2019, 11:19Reageren op dit onderwerp  [ 1 bericht ] 
 ’Uitstroom mariniers wordt vele malen groter’ 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 18:28
Berichten: 2811
Has thanked: 1160 times
Been thanked: 2169 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht ’Uitstroom mariniers wordt vele malen groter’
Het Korps Mariniers zal ’halveren’ als de geplande verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen doorgaat. Daarvoor waarschuwde brigadegeneraal Jeff Mac Mootry bij een hoorzitting in de Tweede Kamer.

In de eerste vier maanden van het jaar namen volgens Mac Mootry zo’n veertig korporaals en sergeanten ontslag bij het korps vanwege de aanstaande verhuizing. Van de 222 jonge mariniers geven 209 aan dat ze moeite hebben met verhuizing, zegt de commandant. Het ’topje van de ijsberg’, omdat nu nog een ’dempend effect’ uitgaat van de discussie en de mogelijkheid dat de verhuizing misschien niet doorgaat. „Nu zijn het vooral korporaals, straks ook pelotonscommandanten.”

Daarmee schaadt de verhuizing niet alleen het welbevinden van zijn mensen, maar ook de veiligheid van. „Het duurt twaalf jaar voordat een onderofficier ervaren is. Precies de ervaring die nodig is om niet in hinderlaag te lopen.”

Al in 2012 is tot de verhuizing besloten, maar de laatste tijd wordt de weerstand bij de mariniers steeds duidelijker. „Onder collega’s gaat het bijna nergens anders meer over”, zegt marinier Frank Jonk, die ook in de Kamer sprak.

Dat beaamt ook korporaal Francesco Prigioniero. Zelf staat hij neutraal in de verhuiskwestie. Hij is geboren en getogen in Roermond en is doordeweeks ’binnenslaper’ in Doorn; hij moet die dagen sowieso zijn vrouw en kind missen. „Maar ik zie heel veel van mijn collega’s weggaan.”

Oefenterrein
De verhuizing vanuit Doorn was nodig omdat de faciliteiten er aftands werden en uitbreiding niet mogelijk was. Pas toen Vlissingen in kannen en kruiken was, kwam Doorn met een plan, waarvan nog steeds niet zeker is hoe levensvatbaar het is. Volgens de brigadegeneraal is dat wel degelijk het geval. Ook liggen oefenterreinen hier dichtbij, terwijl die in Vlissingen zouden ontbreken. Een andere reden voor vertrek naar Vlissingen, het oefenen op de grens van land en water, vervalt nu de Dourleinkazerne op Texel open blijft.

Intussen is er sinds het besluit in 2012 en nu het nodige veranderd, zegt generaal-majoor Frank Van Sprang, plaatsvervangend commandant zeestrijdkrachten. De arbeidsmarkt is aangetrokken. Het plan ’Vlissingen’ is niet meer wat het was. Aanvankelijk was het idee dat het gehele korps erheen zou gaan, maar de opleidingen blijven in Rotterdam, de speciale eenheden van de MARSOF blijven in Doorn en Den Helder. Bovendien is het nog maar de vraag of de schietbaan zo goed is als beloofd.

Haven
Van Sprang suggereert een polderoplossing: in Vlissingen komt sowieso een haven die nodig is in het kader van de ’host nation support’, de NAVO-afspraak om havens open te stellen voor aan land brengen van manschappen en militair materieel. Bij die multifunctionele haven kunnen ook de douane en de marechaussee een plek krijgen - na de Brexit zal hun aantal toenemen. Bovendien zullen er sowieso marinemensen naar Vlissingen gaan om de bouw van de nieuwe fregatten en het transportschip bij de scheepswerf van Damen te begeleiden. De marinierskazerne in Doorn kan dan open blijven. In de Tweede Kamer valt de oplossing ook steeds vaker. Ook militaire bond VBM en de Koninklijke Vereniging van Marineofficeren scharen zich achter deze uitweg uit de patstelling.

Defensie houdt voorlopig vast aan Vlissingen, maar pas volgend jaar worden voor de aanbesteding van de kazerne ’onomkeerbare stappen’ gezet.

telegraaf.nl

in het AD https://www.ad.nl/politiek/uitstroom-ma ... ~a0f00c2b/


Do 17 Mei 2018, 13:34
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.