Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Ma 18 Feb 2019, 09:11Reageren op dit onderwerp  [ 15 berichten ] 
 Mariniers kwaad na dure klimreis 

Het spijt ons,

De overige 14 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 18:28
Berichten: 2816
Has thanked: 1161 times
Been thanked: 2169 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Mariniers kwaad na dure klimreis
Afbeelding
Op 9 mei 2016 bereikten de Mountain Leaders de top van de Manaslu.
Foto: Foto Ministerie van Defensie

DEN HELDER - In een tijd dat Defensie elk dubbeltje moet omkeren, heeft het Korps Mariniers bijna een miljoen euro gestoken in een expeditie voor zeven man naar de Himalaya. Het zorgt voor tandengeknars op de kazernes in Doorn en Rotterdam.

Onder de naam expeditie Manaslu beklommen zogeheten Mountain Leaders vorig jaar lente de gelijknamige dik 8100 meter hoge berg in Nepal. Deze berggidsen behoren tot de elitetroepen van het korps. Het avontuur duurde ruim anderhalve maand en werd door de marine uitgebreid verslagen. Het was één van de activiteiten in het kader van 350 jaar Korps Mariniers.


Binnen het korps wordt er schande van gesproken. Leden van het hogere middenkader die erover bij De Telegraaf aan de bel trokken noemen de expeditie vooral een’pr-stunt’. Ze vinden het vreemd dat de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk de boel liet doorgaan terwijl er tegelijkertijd een hele serie noodmaatregelen moest worden genomen om de begroting van de marine sluitend te krijgen. Aanvankelijk wilde de marineleiding er geen inzicht geven. Manaslu maakte deel uit van een door het ministerie van Defensie goedgekeurde begroting en daarmee was de kous af. Onder druk van een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur gaf de zeemacht alsnog openheid van zaken aan De Telegraaf.

Manaslu kostte ruim 923.000 euro. Veel geld (bijna 280.000 euro) ging zitten in een contract met de in bergexpedities gespecialiseerde Haagse reisorganisatie Snow Leopard. Die verzorgde de organisatie en logistiek. Eigenaar René de Bos noemt het een ’koopje’. „Waren ze de Mount Everest (8848 meter) opgegaan dan had het een veelvoud gekost. De vergunningen daar zijn veel duurder.”

Een vrijwel even groot bedrag werd uitgegeven aan kleding: 276.000 euro. Om bestand te zijn tegen de ijzige kou op Manaslu – met temperaturen tot min 25 – kregen de Mountain Leaders volgens collega’s broeken van maar liefst 800 euro per stuk.

De marine wil niet op dit bedrag ingaan, maar zegt dat de klimmers alle broeken en jassen na afloop moesten inleveren. De kleding wacht in een depot op een nieuwe expeditie. Alleen nieuw thermisch ondergoed en sokken mochten de militairen houden.

Daarnaast kregen de mariniers extra salaris in de vorm van uitzendtoelages. Kosten: bijna anderhalve ton.

Ook prijkt er op de uitgavenstaat een post van ruim 134.000 euro voor telecom en dataverkeer verzorgd door JIVC, de interne IT-organisatie van Defensie.

Vorig jaar moest de marine net als andere onderdelen van de krijgsmacht onverwacht extra bezuinigingen doorvoeren. Daardoor bleven schepen aan de kant, werd er flink geschrapt in dienstreisbudgetten en moest er een streep door de jaarlijkse jungle-training van de mariniers in Belize. Dat er desondanks werd besloten met Manaslu door te gaan, komt volgens de woordvoerder van de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk omdat het fiat ervoor al in 2013 was gegeven. „Negentig procent van de kosten was betaald. Er is in de admiraliteitsraad wel over gesproken de expeditie niet door te laten gaan, maar dat was vooral een symbolische actie geweest.”

De marineleiding wijst erop dat de expeditie niet alleen een feestelijke manier was om het korpsjubileum te vieren, maar ook een serieuze militaire oefening. „Militaire dreiging komt nog vaak van tegenstanders die opereren in en vanuit bergachtige gebieden. Met de beklimming van de Manaslu hebben de Mountain Leaders belangrijke en waardevolle kennis opgedaan voor het Kenniscentrum Militair Optreden onder Extreme Omstandigheden en daarmee voor heel Defensie”, aldus een woordvoerder.

Als voorbereiding op Manaslu beklommen de Mountain Leaders bergen in de Alpen, allemaal minimaal 4000 meter hoog. Deze trainingen kostten ruim 330.000 euro, waarbij de meeste kosten – anderhalve ton – gingen zitten in de uitzendtoelages. De oefening was voor alle 46 Mountain Leaders bedoeld. Ze werden opnieuw gecertificeerd voor hun specialisme: operaties in het hooggebergte.

telegraaf


Ma 27 Mrt 2017, 07:24

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 15 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.