Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Wo 17 Jul 2019, 01:15Reageren op dit onderwerp  [ 55 berichten ] 
 Kikvorsman opleiding 

Het spijt ons,

De overige 54 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 22:15
Berichten: 3044
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 719 times
Been thanked: 1918 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Kikvorsman opleiding
De opleiding tot kikvorsman wordt sinds het ontstaan van de discipline wereldwijd tot de zwaarste militaire trainingen gerekend.

Afbeelding

De opleiding van de vrijwilligers uit de infanteriecompagnieën van het Korps Mariniers begint tegenwoordig met een uitgebreid duikmedisch en psychologisch onderzoek en een belastingtest.

Koelbloedig
Van een kikvorsman wordt een zeer grote mate van koelbloedigheid verwacht. Als je met een team in het donker onder water zit, kunnen de lijnen, waarmee buddy´s en buddyparen met elkaar zijn verbonden, tot een haast onontwarbare kluwen worden. Rust en coördinatie zijn dan essentieel.Ongemerkt naderen
Na uitverkiezing volgt de 8 weken lange algemene marineopleiding tot scheepsduiker. Deze wordt gevolgd door de 18 weken durende specialistische opleiding. Met een donkere bril worden de aankomende kikvorsmannen in de ‘donkerwatermodule’ getraind in het duiken met slecht zicht. Na dit eerste deel volgt de training in het zogenoemde ‘M-werk’ (Maritime Counter Terrorism), dat vooral samen met de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE) wordt gedaan. De mannen leren objecten op zee benaderen en ongemerkt aan boord komen van schepen en platformen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld met de airlauncher die een ankertje met een lang touw afschiet.

Grote spierbal
Kikvorsmannen zijn van huis uit langeafstandsverkenners en moeten dus op ieder moment vitale informatie kunnen verzenden. In 17 weken tijd worden ze getraind in het gebruik van verschillende soorten radio’s, die onder water moeten worden meegenomen. Ze leren werken met de Cougar-helikopter en ook zogenoemde ‘groene’ vaardigheden behoren tot de standaard leerstof. Denk aan verplaatsing door het terrein met obstakels, inrichten van observatieposten en hergroeperen na een vijandelijke aanval.


Het totale programma kent een grote intensiteit met een uitvalpercentage van 60 %. Dit ligt niet in de laatste plaats aan de apotheose van de opleiding: de eindoefening met de toepasselijke naam Grote Spierbal. Tijdens deze allesomvattende operatie van een week wordt uiteraard veel gedoken, met een 3-uursduik als hoogtepunt. De spierballen komen van pas tijdens de kajaktocht van 100 kilometer, de zwemtocht van 10 kilometer, plus 6 kilometer zwemmen met uitrusting. Aangezien een kikvorsman echt wordt verondersteld allround te zijn, mag hij ook hardlopend over de 29 kilometer lange Afsluitdijk. Om de voorbereiding op Special Forces operaties echt compleet te maken, wordt de aankomende kikker ten slotte nog onderworpen aan stevige ondervraging door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Profiel
Het zal niet meer verbazen dat het type mens dat voor deze opleiding kiest stabiel is, avontuurlijk, zeer kameraadschappelijk ingesteld en bijzonder goed reageert op verhoogde spanning.


Do 11 Nov 2010, 21:28
Meld dit bericht
Profiel Privébericht versturen WWW
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 55 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.