Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Zo 20 Okt 2019, 14:06Reageren op dit onderwerp  [ 7 berichten ] 
 Zeeland dreigt marinierskazerne mis te lopen door strijd ... 

Het spijt ons,

De overige 6 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Marinier
Marinier
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 1979
Has thanked: 1203 times
Been thanked: 2249 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht Zeeland dreigt marinierskazerne mis te lopen door strijd ...
Zeeland dreigt marinierskazerne mis te lopen door strijd tussen ministerie en zijn personeel

VLISSINGEN - De provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen willen een eenduidig antwoord op de vraag of de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen doorgaat. Die duidelijkheid is er nog steeds niet.

Weer kwam er geen ondubbelzinnig antwoord uit Den Haag over de bouw van de marinierskazerne. Tot de bouwopdracht is gegund, in juli 2019, is er nog een weg terug, schreef staatssecretaris Barbara Visser donderdag. Zo dreigt Vlissingen en Zeeland nog een jaar in onzekerheid.

De antwoorden van Visser op Kamervragen kwamen na een roerige week die begon met een even ongebruikelijke als niet te negeren uitlatingen van de hoogste baas binnen het Korps Mariniers, brigadegeneraal Jeff Mac Mootry. Kon de kritiek op de verhuizing eerst nog worden afgedaan als gemopper van oudere, onwillige onderofficieren en hun vakbonden, de niet mis te verstane oproep van de korpscommandant was van een andere orde en sloeg in als een bom. Mac Mootry deed in zijn column in het mariniersblad QPO een dringend beroep op de politiek nog eens goed na te denken over de verhuizing naar Vlissingen. Hij somde een reeks van bezwaren op en sprak van een 'nachtmerriescenario' voor zijn korps.

'Insubordinatie', tweette 50PlusStatenlid Willem Willemse dinsdag, nadat de korpscommandant had geschreven: 'Durf terug te keren.' Ook andere Zeeuwse reacties op de hartenkreet van Mac Mootry gingen in die richting. Een militair heeft maar te gehoorzamen. Als je de hele wereld overgaat, waarom zou Zeeland dan te ver zijn.

Maar met het weigeren van dienstbevelen of het niet erkennen van het primaat van de politiek heeft de opstand der mariniers niets te maken. Dit zijn werknemers van de overheid die voor hun belangen opkomen. Ze weigeren niet om naar Mali of Afghanistan te gaan. Ze trekken geen politiek besluit om waar ook ter wereld militair in te grijpen in twijfel. Als ze voor maanden huis en haard moeten verlaten om hun risicovolle werk te doen, gaan ze. Daar gaat het niet om. Het gaat om het verplaatsen van huis en haard zelf, van hun gezinnen. Het gaat om hun arbeidsomstandigheden.

Mac Mootry schreef dat de verhuizing naar Zeeland voor vertrekkende mariniers de druppel was die de emmer deed overlopen. De korpscommandant vreest voor de toekomst van zijn korps wanneer mariniers massaal de dienst verlaten. De druk op de politiek om het besluit terug te draaien is enorm. Helaas voor de provincie voerde een samen met Defensie gehouden enquête die druk nog eens op. Bijna geen marinier zegt bereid te zijn naar Zeeland te verkassen.

De vraag is hoe staatssecretaris Barbara Visser en de Tweede Kamer zullen reageren op de zorgvuldig opgevoerde druk. D66 is coalitiegenoot in het kabinet. Deze partij is nooit een voorstander geweest van de verhuizing. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops was als Kamerlid altijd kritisch over het besluit van zijn CDA-partijgenoot Hans Hillen.

De ChristenUnie - de partij die het kabinet aan zijn krappe meerderheid helpt - stemde deze week in de Staten van Utrecht voor een motie van de PVV om er alles aan te doen de mariniers voor Doorn of omgeving te behouden. Alleen VVD-Kamerlid André Bosman stelde zich deze week openlijk vierkant achter de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen. De defensiespecialisten van de andere regeringspartijen in de Tweede Kamer, CDA, D66 en CU, doen er het zwijgen toe.

Locoburgemeester John de Jonge van Vlissingen deed dinsdag een dringend beroep op de staatssecretaris Visser om de keuze voor de bouw van de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in zijn stad onomwonenden te bevestigen. Die bevestiging kwam er niet. Sterker nog, ze voedde met haar antwoord op Kamervragen het idee dat er altijd nog andere opties zijn.

Zo loopt nog een onderzoek naar de beweegredenen van mariniers om voortijdig het leger te verlaten. De staatssecretaris schrijft: ,,Ik teken hierbij aan dat de irreguliere uitstroom bij het Korps Mariniers nu groter is dan in 2012 was voorzien. Met het aantrekken van de arbeidsmarkt is de inzet voor behoud en werving van defensiepersoneel in belang toegenomen.''

Zeeland speelt in de besluitvorming in dit dossier geen doorslaggevende rol. De provincie noch de gemeente Vlissingen zijn verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van Defensie. Het mislopen van de marinierskazerne voor Zeeland dreigt de 'collateral damage' - zijdelingse of onbedoelde schade - te worden in de strijd tussen het ministerie van Defensie en zijn personeel.

Pcz.nl


Za 28 Apr 2018, 15:50
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 7 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.