Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Vr 23 Okt 2020, 04:18Reageren op dit onderwerp  [ 3 berichten ] 
 ANS MAC MOOTRY DE EERSTE VROUW BIJ HET KORPS 

Het spijt ons,

De overige 2 reacties kunt u niet zien.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Marinier
Marinier
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 897
Has thanked: 1207 times
Been thanked: 2253 times
Reageer met citaat
Bericht ANS MAC MOOTRY DE EERSTE VROUW BIJ HET KORPS
ANS MAC MOOTRY
DE EERSTE VROUW BIJ HET KORPS
’Met schieten was ze me zelfs de baas”
Na het afhaken van Maroesjka Neutel is de primeur van een vrouwelijke marinier voorlopig weer toekomstmuziek. De eerste officiële damesmarinier welteverstaan. Dik een halve eeuw geleden sloop er al een vrouw in het gevechtspak van de mariniers door de jungle van Nieuw-Guinea.

Samen een paar jaar op Nieuw-Guinea wonen en in die tijd sparen voor de inrichting van hun eerste eigen huis. Met dat plan vertrokken marinier Johan Mac Mootry en zijn jonge bruid Ans Hermans in 1961 naar het laatste restje van Nederlands-Indië. Het mocht niet zo zijn.

Het echtpaar was nog maar nauwelijks gearriveerd of de spanningen tussen de jonge republiek en de oude kolonisator liepen hoog op. Johan – Mac voor zijn maten – was met zijn collega’s veel op pad, jagend op Indonesische infiltranten. Thuis in Manokwari voelde Ans zich allesbehalve op haar gemak. Om niet te zeggen dat ze bang was.

Haar echtgenoot zag maar één oplossing: zijn vrouw het belangrijkste leren van wat hem was bijgebracht tijdens de opleiding tot marinier. Zo wilde hij Ans zelfvertrouwen geven en zelfredzaam maken in het geval van een bloedige opstand. Als kind opgegroeid in het Nederlands-Indië van de extreem gewelddadige Bersiap-periode wist hij als geen ander hoe kwetsbaar vrouwen dan zijn.

Tijdens de tijd waarin een machtsvacuüm bestond tussen het verdwenen Nederlandse en komende Indonesische gezag vermoordden onafhankelijkheidsstrijders op gruwelijke wijze Nederlanders. Vrouwen werden niet gespaard.

Omdat zijn lief niet willoos mocht worden afgeslacht, leerde Johan Mac Mootry haar overleven in de jungle, oriëntatie met kaart en kompas en schieten met een Browning 9 mm pistool en een Amerikaanse M2 karabijn. Ans was gediplomeerd verpleegkundige, maar bleek volgens haar man een natuurtalent.

„Met schieten was ze me zelfs de baas”, zegt de inmiddels 83-jarige Johan Mac Mootry met nog steeds hoorbare licht gekrenkte mannelijke trots. „In Nederland was ik lang lid van een schietclub, maar omdat Ans eigenlijk net wat beter was, nam ik haar nooit mee.”

Om zeker te weten dat Ans beheerste wat ze had geleerd, nam Mac Mootry zijn echtgenote mee het veld in. Met negen anderen trok ze door de jungle gekleed in gevechtspak compleet met vechtmes, patroontassen, veldfles, verbandpakje, helm en de Browning op haar heup.
Afbeelding

„Ze moest veldervaring opdoen. De bedoeling was dat als ik in de bush was en in de problemen zou komen, ze zelf door de jungle kon vluchten over de 141ste breedtegraad. Vanaf daar was Nieuw-Guinea Australisch grondgebied en zou Ans veilig zijn”, legt Mac Mootry uit. „Ze was er goed in. Dat zeg ik niet alleen als haar man. Ze was toen ook echt mijn kameraad. Het was natuurlijk allemaal illegaal. Daarom noemden we het veldsafari’s.”

Vluchten door de jungle hoefde Ans uiteindelijk niet. Ze werd gerepatrieerd vanuit Nieuw-Guinea toen Nederland de kolonie overdroeg aan Indonesië. Haar man moest langer blijven. Ze stuurde hem een foto met opschrift bij wijze van voorlopig afscheid. „Houd moed marinier, aan alles komt een eind”, staat erop.

Bij de zeesoldaten is lang niet iedereen even enthousiast over vrouwen in het korps. Vooral oudgedienden foeteren graag op de noviteit. Maar zelfs velen van hen zijn altijd vol lof als het over Ans Mac Mootry gaat. Haar naam valt steevast als het gaat om de eerste vrouw bij het korps. Johan heeft de geheimzinnigheid over zijn echtgenote in het groen laten varen.

„Het is verjaard”, glimlacht hij. Bovendien heeft Mac een troef achter de hand die hij zelf niet benoemt. De huidige commandant van het Korps Mariniers is de generaal Jeff Mac Mootry. Inderdaad, de zoon van Ans en Johan. Na Nieuw-Guinea werden de Mac Mootry’s zoals Johan zegt een echt mariniersnest.

Ans kan helaas niet meer vertellen over de patrouilles die haar in de praktijk tot de eerste vrouwelijke Nederlandse marinier maakten. Een hersenbloeding vorig jaar tastte haar spraakvermogen ernstig aan. Mariniers bedolven haar onder de bloemen en kaarten. Duizenden hangen er in de kamer van het verzorgingstehuis waar ze verblijft. Eens een marinier, altijd een marinier. En die laten elkaar niet in de steek.

Telegraaf


Zo 30 Sep 2018, 07:54
Profiel E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 3 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum

Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.