Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Di 02 Jun 2020, 09:01Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 71 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Volgende
 Bronzen Kruis -- Mariniers 
Auteur Bericht
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Bronzen Kruis -- Mariniers
Afbeelding

Bronzen Kruis

Kapitein der mariniers Christiaan Dwarshuis - Afghanistan

uitreiking: het Bronzen Kruis

Overweging Koninklijk Besluit
“Zijn moedig en beleidvol optreden tegenover de vijand waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.

Kapitein Dwarshuis voerde in Afghanistan maandenlang onder fysiek en operationeel zeer zware omstandigheden het commando over Forward Operating Base Khyber. Hier was hij als commandant van een Operational Mentor and Liaison Team verantwoordelijk voor begeleiding van een eenheid van het Afghaanse nationale leger. In deze periode nam kapitein Dwarshuis deel aan meerdere gevechtsacties, hierbij steeds blijk gevend van moed, besluitvaardigheid en voorbeeldig en onbaatzuchtig leiderschap. Dit toonde kapitein Dwarshuis in het bijzonder tijdens 2 gevechten.

Op 21 januari 2008 zette de vijand een aanval in op de basis Khyber. Hierbij raakte een Afghaanse militair gewond. Kapitein Dwarshuis verliet hierop de relatieve veiligheid die de basis bood om een Afghaanse eenheid die zich buiten het kamp bevond, te hulp te komen. Om de gewonde militair in veiligheid te brengen, zuiverde hij samen met een marinier zelf een nabijgelegen nederzetting. De gewonde militair kon hierdoor in veiligheid worden gebracht en later door een helikopter worden geëvacueerd voor verdere medische behandeling.

Op 21 februari 2008 stuitte de Afghaanse eenheid die hij begeleidde op de vijand. In het hevige gevecht dat uitbrak, kon het voorste deel van de eenheid zich niet meer verplaatsen vanwege hevig vijandelijk vuur. Hierdoor dreigde deze groep afgesneden te worden van de eigen troepen. Kapitein Dwarshuis heeft onder zwaar geweer- en granaatvuur ruim 75 meter overbrugd en zelfstandig een nabijgelegen nederzetting gezuiverd om de eenheid te hulp te komen. Ter plekke aangekomen, nam hij de evacuatie ter hand van een gewonde Afghaanse militair, zag hij toe op verdere effectieve bestrijding van de vijand en bracht hij met zijn granaatwerper onderdrukkingsvuur uit, waardoor de gewonde militair veilig geëvacueerd kon worden. Hiervoor moest hij zich blootstellen aan direct vijandelijk vuur vanuit drie verschillende posities. Daarna heeft hij drie Afghaanse militairen, die onder direct vijandelijk vuur in een ondiepe greppel lagen, uit hun benarde positie getrokken en in veiligheid gebracht.

Door zijn veelvuldig getoonde moed, leiderschap en beleidvol optreden, strekte hij niet alleen zijn eenheid tot voorbeeld, maar dreef hij hen ook aan tot grote prestaties en heeft hij verdere ernstige verliezen aan eigen zijde voorkomen.”

Het persoonlijke verhaal
In de Operational Mentor and Liaison Teams werkten de mariniers in teams samen met militairen van het Afghaanse nationale leger (Afghan National Army - ANA).

“We zaten onder zeer primitieve omstandigheden in een forward operating base. Met zijn zessen begeleidden we veertig Afghaanse militairen tijdens hun operaties en inzet. Zij waren net uit de opleiding en hun militaire ervaringen waren nog zeer beperkt. Mensenkennis en durf is belangrijk. De Afghaanse militairen gaan voor je door het vuur, maar alleen als ze zeker weten dat jij dat ook voor hen doet.”

Op 21 januari 2008 zette de vijand een aanval in op de basis.

“Een ANA-patrouille was net buiten de poort om in de rivier water te halen. Ineens hoorden we schoten en sloegen de kogels in de muur van ons kamp. De Afghaanse patrouille was in een hinderlaag gelopen. Eén van de Afghaanse militairen was gewond geraakt en teruggebracht naar de basis. Ik verliet samen met marinier Punt de relatieve veiligheid van de basis om een gebied bij de basis te zuiveren en te beveiligen. Hierdoor kon de gewonde Afghaanse militair en ook nog een gewonde burger snel worden opgehaald met een helikopter. Op zo’n moment merk je dat de training ‘kicks in’. Training en oefening is absolute noodzaak. Mijn teamleden wisten exact wat ze moesten doen, stonden direct op de juiste positie en alles liep zoals we voorgeoefend hadden. Hierdoor kon ik met samen met marinier Punt onze klus klaren.”


Vr 12 Nov 2010, 09:46
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Korporaal der mariniers Dominique Willems - Afghanistan 2008
Afbeelding
Bronzen Kruis

Korporaal der mariniers Dominique Willems - Afghanistan 2008

uitreiking: het Bronzen Kruis

Overweging Koninklijk Besluit
“Zijn moedig en beleidvol optreden tegenover de vijand waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.

Op 16 juli 2008 maakte de toenmalig tijdelijk korporaal Willems deel uit van een Operational Mentor and Liaison Team. Op die dag begeleidde hij een geweergroep van het Afghaanse nationale leger tijdens een patrouille in de Baluchi-vallei. Hij liep hierbij voorop. Toen de geweergroep onder direct vijandelijk vuur kwam te liggen, bracht korporaal Willems de eenheid op eigen initiatief op linie. Hierdoor konden zij effectief terugvuren op de vijand.

Terwijl dit vuurgevecht nog gaande was, bemerkte korporaal Willems een ophanden zijnde aanval op de flank van zijn eenheid. Op die cruciale momenten van de strijd was er geen contact mogelijk met zijn eenheidscommandant voor het ontvangen van directe orders. Korporaal Willems nam hierop wederom eigen initiatief door onder direct vijandelijk vuur 3 Afghaanse militairen op een nieuwe positie te plaatsen. Hierdoor werd de aanval in de flank afgeslagen en een omsingeling voorkomen. Om de rest van de eenheid verder aan te sturen en het contact met zijn eenheidscommandant te herstellen, is korporaal Willems weer teruggekeerd naar zijn uitgangspositie. Hiervoor moest hij 20 meter open terrein oversteken en vijandelijk vuur trotseren.

Door het getoonde leiderschap, zijn moed en tactisch inzicht, heeft korporaal Willems verliezen aan eigen zijde voorkomen en het vertrouwen van het Afghaanse leger in de coalitiegenoten bestendigd en verdiept.”

Het persoonlijke verhaal

Nadat er een aanval was geweest op de noordelijke Baluchi-vallei was dit gebied weer rijp voor patrouilles. Korporaal van de mariniers Dominique Willems zat in de eerste patrouille samen met mariniers Roy en Erik. Op 16 juli 2008 begeleidde hij een geweergroep van het Afghaanse nationale leger. Hij liep hierbij zelf voorop.

“We besloten om met het Operational Mentor en Liaison Team de nabije quala’s te zuiveren.” De Afghaanse eenheid nam samen met eigen TFU-militairen onder begeleiding van mariniers de zuidelijke en westelijke hoek voor hun rekening, de geweergroepen onder leiding van de mariniers namen de oostelijke en noordelijke hoek. De TFU-eenheid kreeg vuurcontact waardoor wij naar de voorste linie wilden trekken. Lopend door een open veld, werden wij vanaf zo’n 80 meter beschoten. Meteen gingen de soldaten plat en legden onderdrukkingsvuur aan. Erik zat met zijn geweergroep veel zuidelijker en stond er alleen voor. Voor ons kwam het vuur uit het westen en de Afghaanse militairen focusten zich hier op. Toen zag ik dat we ook vanuit het noorden werden beschoten. De vijand wilde ons langzaam omsingelen. Ik verplaatste me onder vijandelijk vuur om 3 soldaten in hun kraag te grijpen en ze in de nieuwe richting te zetten. Daarna ging ik weer terug naar mijn oorspronkelijke positie. Dat bleek een gouden greep.

Toen ik mij langzaam zorgen ging maken over de munitie, water en voedsel, en in blok langzaam poogde terug te keren naar de overwatch, stuitten we weer op vuur vanuit een quala. Roy en ik wilden die quala gaan zuiveren toen er opeens enkele vrouwen en kinderen naar buiten kwamen. We probeerden ze naar een veilige plek te dirigeren, maar in plaats daarvan gingen ze weer terug naar binnen. Dat sloot voor ons de mogelijkheid uit om al vurend de quala te zuiveren. Later bleek dat het een afleidingsmanoeuvre van de Taliban was om hun gewonden af te kunnen voeren.

De munitie raakte op, net als het water. Ik heb het gevoel gehad dat we er niet meer uit zouden komen. Maar het is toch gelukt. Het werd donker en de Taliban had geen nachtzicht meer.”


Vr 12 Nov 2010, 09:48
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Sergeant der mariniers Fred - Afghanistan 2007
Afbeelding
Bronzen Kruis

Sergeant der mariniers Fred - Afghanistan 2007

uitreiking: het Bronzen Kruis

Overweging Koninklijk Besluit
“Zijn moedig en beleidvol optreden tegenover de vijand waardoor hij zich heeft onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk heeft gediend.

Sergeant Fred maakte in 2007 deel uit van 1 van de 4 ploegen van de Special Task Force Unit Viper in Afghanistan. Op 18 juni 2007 ging de ploeg van sergeant Fred de door de vijand beheerste Baluchi-vallei in. Op dat moment was de Nederlandse Battlegroup in Chora in een zwaar gevecht gewikkeld met de vijand. De ploegen van Viper moesten de Baluchi-vallei in trekken en de voorbereide vijand aanvallen. eze operatie, met de codenaam Nahrin, zou de vijand dwingen om troepen in te zetten tegen de Viper-ploegen en zou daarmee de vijandelijke aanval op de Nederlandse eenheden in Chora afzwakken.

Onder hevig vijandelijk vuur heeft sergeant Fred blijk gegeven van morele moed en beleidvol handelen door als leidinggevende voorop te gaan in de aanval van zijn team. Toen de ploeg in een hinderlaag liep heeft hij op eigen initiatief met zijn team een alternatieve opstelling ingenomen. Vanuit deze opstelling heeft hij met gericht vuur op de vijand de condities gecreëerd waardoor de rest van de ploeg uit de hinderlaag kon ontsnappen.

Sergeant Fred heeft aanzienlijk meer gedaan dan op grond van zijn rang verwacht mocht worden. Bij zijn optredens maakte hij steeds zijn eigen belang en veiligheid ondergeschikt aan de belangen van zijn mensen, andere eenheden en de Afghaanse bevolking.”

Het persoonlijke verhaal

“Ik kan mij de gebeurtenissen van die dag nog heel goed herinneren. Wij waren net terug van een opdracht aan de zuidzijde van de Baluchi-vallei en waren bezig met het plannen van een nieuwe operatie, toen wij de opdracht kregen zo snel mogelijk steun te leveren aan de Battlegroup in Chora. Het was een risicovolle opdracht, vooral omdat wij kort daarvoor al door de Baluchi-vallei waren getrokken en de vijand dus op de hoogte was van onze aanwezigheid.

Toen wij opnieuw de zuidingang van de Baluchi-vallei in trokken, bleek inderdaad dat daar een goed voorbereide vijand aanwezig was. Constant werden wij vanuit verschillende posities onder vuur genomen. Op een gegeven moment liep één van onze teams in een hinderlaag. Gelukkig kon ik hen, samen met mijn team, dekking geven. Hierdoor konden zij zich verplaatsen naar een veiliger gebied. Toen bleek dat het doel van onze opdracht, vijanddruk verminderen op Chora, behaald was en wij onze munitievoorraad behoorlijk verbruikt hadden, konden wij gelukkig zonder verliezen terugkeren.

Echt, we hebben het gered door een langdurige samenwerking en een goed opwerktraject met mijn team. De skills en drills bewezen zich, maar bovenal was het een goed team. De eenheid was heel hecht. Iedereen was open en eerlijk naar elkaar toe. Als je goed werk had verricht werd dat je verteld, maar ook als je een fout had gemaakt. Maar natuurlijk hebben we die dag ook flink wat engeltjes verbruikt.”


Vr 12 Nov 2010, 09:49
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Korporaal der Mariniers Balvert, H.J
Afbeelding
Bronzen Kruis

Korporaal der Mariniers Balvert, H.J

IND-MADURA/PAMEKASAN-VANUIT ZIJN NAGENOEG ONGEDEKTE STELLING TWEE UUR LANG MORTIERVUUR AFGEGEVEN


Vr 12 Nov 2010, 09:58
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Marinier eerst klas BEEST, A.C. VAN
Afbeelding
Bronzen Kruis

Marinier eerst klas BEEST, A.C. VAN


Nederland 1940-42


Vr 12 Nov 2010, 09:59
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Marinier eerste klas Bernouw, E.C.
Afbeelding
Bronzen Kruis

Marinier eerste klas Bernouw, E.C.

13 en 14 mei 1940
Rotterdam - Gevechtsacties


Vr 12 Nov 2010, 10:01
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Sergeant der Mariniers Boonen, J.H.M.
Afbeelding
Bronzen Kruis

Sergeant der Mariniers Boonen, J.H.M.

22 Juli 1946

IND-OOST-JAVA/GEVECHT MET EXTREMISTEN NABIJ BOTOKAN BIJ BRUG OVER HET MENGANTI KANAAL


Vr 12 Nov 2010, 10:02
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Marinier eerste klas Bosma, G.
Afbeelding
Bronzen Kruis

Marinier eerste klas Bosma, G.

13 mei 1940

Rotterdam -Gevechtsacties


Vr 12 Nov 2010, 10:03
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Marinier eerste klas Bremer, F.
Afbeelding
Bronzen Kruis

Marinier eerste klas Bremer, F.

12, 13 en 17 DEC 1941

MIDDELLANDSE ZEE-DIVERSE GEVECHTSACTIES


Vr 12 Nov 2010, 10:05
Profiel Privébericht versturen WWW
Beheerder
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Wo 10 Nov 2010, 21:15
Berichten: 2914
Woonplaats: Doorn
Has thanked: 756 times
Been thanked: 2145 times
Bericht Marinier tweede klas ZM Briggeman, J.
Afbeelding
Bronzen Kruis

Marinier tweede klas ZM Briggeman, J.

1 Juni 1962

NIEUW-GUINEA-KAIMANA TUSSEN SISIR 1 EN 2-GEVECHTSACTIES


Vr 12 Nov 2010, 10:06
Profiel Privébericht versturen WWW
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 71 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Volgende

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.