Bekijk onbeantwoorde berichten | Bekijk actieve onderwerpen Het is momenteel Ma 24 Jun 2019, 20:07Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
 WO II & NEDERLANDS INDIE (1940-1950) 

Het spijt ons,

U heeft geen toegang tot de andere reactie.

U moet een geregistreerd gebruiker zijn en/of aangemeld zijn om de rest te kunnen zien.


Registreren of Aanmelden
Auteur Bericht
Marinier
Marinier
Avatar gebruiker

Geregistreerd: Do 30 Jun 2016, 19:28
Berichten: 1970
Has thanked: 1201 times
Been thanked: 2238 times
National Flag: Netherlands
Reageer met citaat
Bericht WO II & NEDERLANDS INDIE (1940-1950)
AAN DE VOORAVOND VAN DE OORLOG In de laatste jaren voor de oorlog groeide het Korps aanzienlijk door het opleiden van veel nieuwe rekruten. Het gros werd opgeleid voor dienst in de Oost en voor dienst aan boord van de schepen. Het Korps had die jaren zijn hoofdstandplaats in Rotterdam, waar de korpsleiding en de mariniersopleiding waren gevestigd. Ook waren mariniers gelegerd in Amsterdam, Vlissingen, Hoek van Holland en Den Helder.

In de jaren 1936-1940 werden veel nieuwe rekruten opgeleid. Er werd opgeleid naar het maximum dat men aankon, zodat steeds volle klassen (bakken) bestonden. Het Korps groeide hierdoor aanzienlijk in de laatste fase voor de oorlog. Overigens was die groei niet ten bate van stationering in Nederland. Het gros werd opgeleid voor dienst in Nederlands-Indië en de westelijke kolonie en aan boord van de grotere schepen van de Koninklijke Marine.

Hoeveel mariniers er in mei 1940 exact onder de wapenen waren is niet bekend. Wel is bekend dat er ongeveer 400 in Nederlands-Indië waren en circa 700 in Nederland. Aan boord van schepen en in de west waren ook mariniers. De totale sterkte zal in de buurt van de 1500 man hebben gelegen. Het Korps bestond louter uit beroepsmilitairen en heropgeroepen oud-mariniers. Dienstplichtigen kende zij niet, ook niet na de mobilisatie.

In Rotterdam had het Korps haar hoofdstandplaats. Hier huisde de Chef van het Korps Mariniers (kolonel der mariniers von Frijtag Drabbe, later de eerste generaal der mariniers) en was de korpsleiding gevestigd. Dat was in de Marinierskazerne Oostplein. In Rotterdam was bovendien de opleiding voor de mariniers gevestigd, waarbij de meeste mariniers aan het Oostplein waren gelegerd. In mei 1940 waren dit 328 mariniers onder de Afdelingscommandant luitenant-kolonel der mariniers Lugt. Het gros van deze mariniers – circa 200 man – was in de eerste twee fases van de opleiding en als zodanig marinier der 3e klasse.

In het marinedepot bij de Kralingse Plas was nog een compagnie mariniers ondergebracht onder kapitein der mariniers Keuchenius. Zij waren met 132 man. In totaal waren er in de stad Rotterdam daarmee 450 mariniers. In andere steden in Nederland waren nog meer mariniers gelegerd. In Amsterdam, Vlissingen, Hoek van Holland en Den Helder waren dit beduidend kleinere contingenten dan in Rotterdam.

VERDEDIGING VAN DE MAASBRUGGEN Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bevonden zich eenheden in Nederland, Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname. Vooral bij de verdediging van de Maasbruggen in Rotterdam hebben mariniers een imponerende rol gespeeld. Tot op de dag van vandaag is de strijd in het hart van Rotterdam in mei 1940 onlosmakelijk verbonden met het Korps Mariniers.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bevonden zich eenheden in Nederland, Nederlands-Indië, de Nederlandse Antillen en Suriname. Vooral bij de verdediging van de Maasbruggen in Rotterdam hebben mariniers een imponerende rol gespeeld. Tot op de dag van vandaag is de strijd in het hart van Rotterdam in mei 1940 onlosmakelijk verbonden met het Korps Mariniers. Het is nog maar sinds enkele jaren dat de traditie werd verbroken dat de Korpsleiding in Rotterdam zit, nu dit in Den Helder is samengevoegd met de marineleiding. Het Oostplein en vooral de voormalige Willemsbrug zijn echter hecht verbonden met de geschiedenis van de mariniers.

video,s op http://korpsmariniers.com/geschiedenis/ ... 1940-1950/


Do 03 Mei 2018, 18:31
Meld dit bericht

These users thanked the author Fusil Automatique Lourd for the post: Snuf
  Rating: 14.29%
Profiel Privébericht versturen E-mail
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Reageren op dit onderwerp   [ 2 berichten ] 

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.

Vertaald door phpBBservice.nl.